Kaffeplanta


Namn: Kaffeplanta

Vetenskapligt namn: Coffea arabica

Storlek: När kaffeplantan säljs är den ungefär 30cm hög. När de växer vilt kan de bli ända upp till 10m men oftast beskärs de så att de aldrig blir mer än 2-4 m.

Läge: Den trivs när den har det så ljust som möjligt utan att stå i direkt solljus. Rumstemperatur, ca 20C°, tycker den är trivsamt. Placera den inte för nära ett värmeelement eller utomhus. Om temperatur växlingarna blir allt för stora finns risken att den dör.
 
Blomning: Den har vackert mörkgröna blad och vita  små blommor. Den blommar för första gången när den är ungefär 1 ½ år och då får den små, vita, jasmindoftande vackra blommor
På de äldsta grenarna har det efter ett halvår kommit små gröna kaffefrukter. De blir först gula och senare härligt körsbärsröda inom en period av 6-8 veckor

Vattning: Kaffeplantan vill vattnas regelbundet med kalkfritt vatten. Se till att vattna uppifrån. Tänk på att plantan adrig får torka ut eller stå i vatten. Om rötterna står i blöt är risken stor att de ruttnar. De tycker också om att bli duschade ofta, ca 3-4 gånger i veckan.

Gödning: Efter första blomningen är det lagom att börja ge den extra näring. Tillför vanlig näring för växter en gång i månaden om du har den i en kruka inomhus. Om du har den ute så gärna använd gödsel.

Jord: Använd 2/3 trädgårdsjord och 1/3 sand och blanda gärna med torvmull. Har du inte den möjligheten så går det bra med vanlig lätt blomjord.
 
Förökning: Sättbönor, sticklingar

Allmänt: Kaffeplantan kommer ursprungligen från Etiopien och dess  bergiga sydvästra delar. Därifrån spred det sig bort till den arabiska halvön. Man tror att det inträffade ungefär 500 år e.Kr.

Då var kaffet mycket ovanligt och ansågs vara en religös dryck med bra medicinska egenskaper. Kaffeplantan kom till Europa på 1600-talet.

Kaffeplantan är relativt känslig för såväl temperaturförändringar, frost, stark sol och olika sjukdomar och skadedjur. Vanligaste skadedjuren hos Kaffeplantan är sköldlöss och Spinn.

_________________________________________________________________________________
Copyright Krukväxter.com 2007
Meny:
Krukväxter
Blommande växter
Gröna växter
Lättskötta växter
Mörkertåliga växter
Välja växter

Hoyor
Kaktusar
Lökväxter
Ormbunkar
Orkideér
Palmer
Sukkulenter

Plantera om
Förökning
Vattna växter
Sjukdomar
Gödning