Krukväxter

Välkommen till Krukväxter.com.  Här hittar du information och tips om krukväxter och deras skötsel.  Med vår hjälp får du vackrare krukväxter som är friskare och blommare mer.  Här hittar du även information som hjälper dig att bota olika sjukdomar som dina växter kan drabbas av. Lär dig hur du sköter, beskär, förökar och planterar om dina krukväxter.

Varför ska man hålla krukväxter

Anledningarna till att hålla levande krukväxter inomhus är många. De gör ditt hem mitt hemtrevligt, ger en lugnare miljö, hjälper till att rena luften och ta bort gifter samt mycket mer. Oavsett hur oerfaren du är finns det plantor som är lämpliga för dig och ditt hem. Om du inte tillhör skaran som välsignats med gröna fingrar gäller det bara att välja krukväxter som kommer att trivas med förhållandena i just ditt hem och därför inte behöver särskilt mycket omvårdnad.  Här kan du läsa mer om lättskötta krukväxter.

Om du är osäker på hur en viss växt ska skötas är det alltid bra att ta reda på vilken typ av miljö den kommer ifrån ursprungligen. En växt som härstammar från Afrikas skuggiga regnskog bör kanske få flytta in i ditt fuktiga och halvmörka badrum, medan en blomma från Mexikos öken behöver få stå i ditt allra soligaste fönster, vattnas sparsamt och ges en mer sandig jord vid nästa omplantering. Här på krukväxter.com kan du hitta över 100 olika växtguider  där du kan lära dig mer om var dina plantor kommer ifrån och hur de vill bli omskötta.

Populära krukväxter

Monstera

monstera - Populära krukväxter

Palettblad

palettblad - Populära krukväxter

Murgröna

murgröna - Populära krukväxter

Fredskalla

fredskalla

Hibiskus

hibiskus

Gullranka

gullranka

 

Sköta krukväxter

Alla gröna växter behöver ljus, koldioxid, vatten och näring för att överleva och själva grunden till lyckad krukväxtskötsel är att förse dina växter med rätt mängd av dessa fyra faktorer. Koldioxid är sällan en viktig faktor som du behver tänka på.  Ingen vanliga krukväxter tvingar dig att beakta hur mycket koldioxid de får. De är nöjda med mängden som finns i vanliga rum.

För att göra det enklare för dig har vi skrivit en lång rad olika guider där vi på ett snabbt och enkelt sätt förklarar vad du bör tänka på. Hur, när och med vad bör man gödsla sina krukväxter? Finns det krukväxter som klarar sig med minimalt med ljus? Hur bör jag ordna med vattningen av mina plantor när jag reser bort? Hur övervintrar man växter? Varför bör man plantera om krukväxter regelbundet och hur gör man? Vilken jord ska jag välja? Våra guider är ett försök att bringa lite klarhet i frågor som de allra flesta som vill hålla prunkande krukväxter stöter på förr eller senare.

Köpa krukväxter

bonsai krukväxterAtt skaffa krukväxter till sitt hem behöver inte kosta en förmögenhet och med lite planering kan de allra flesta bygga upp en imponerande samling grönskande växter utan att behöva spendera särskilt mycket pengar. Man kan till exempel köpa små plantor och själv driva upp dem, eftersom stora krukväxter brukar kosta en hel del. Det finns också många sätt att föröka växter, till exempel med hjälp av sticklingar, skott, fröer och delning. Jag har alltid ett rakblad eller en kniv i fickan som jag använder för att ta sticklingar från intressanta växter. (fråga alltid om lov först).

På krukväxter.com har vi samlat enkla och informativa guider som förklarar hur man på bästa sätt förökar olika krukväxter. Ta en titt i växtprofilerna, de innehåller specifik information om enklaste sättet att föröka varje enskild art eller hybrid.  Många populära arter är mycket enkla att föröka med sticklingar.  Många blommande arter kan lätt och snabbt drivas upp från frön. De flesta gröna arter kan också drivas upp från frön men dessa tar ofta längre tid innan de utvecklas till stora vackra plantor.

Stora växter ses ofta som en del av inredningen, ungefär som ett vackert fat eller en prydnadskudde, men sanningen är att krukväxter fyller en lång rad olika funktioner i våra hem – ofta utan att vi ens tänker på det.

Kryddväxter i kruka

Ett bra exempel på växter som fyller en funktion är att en lång rad olika kryddväxter kan vara mycket vackra och praktiska krukväxter att ha i köket. Timjan, Oregano och Basila är några exempel på vackra växter som växer mycket bra på fönsterbrädan. Att ha tillgång till färska örter låter dig laga underbara pasta såser och många andra maträtter. Personligen så prenumererar jag på den billigaste matkassen jag kan hitta (byter företag regelbundet) och använder krydväxterna som jag odlar i mitt eget kök för att förvandla de maträtter jag får i matkassen från okej till fantastiska maträtter. Lite färska örter gör en fantastisk skillnad.

Bättre luftkvalitet

Att odla krydväxter i köket är bara ett exempel på hur krukväxter kan ha ett praktiskt syfte. Ett annat exempel på detta är att krukväxter kan hjälpa till att hålla luftfuktigheten uppe och kan absorbera farliga föroreningar som bensen och flamskyddsmedel från luften. Dessutom konsumerar de koldioxid och producerar syre. Om du har problem med torr hud, irriterade ögon, spruckna läppar och återkommande luftvägsinfektioner kan det vara ett tecken på att luften i ditt hem eller på din arbetsplats är alldeles för torr. Det är ett mycket vanligt problem i Sverige, särskilt under den kalla årstiden när värmen står på för fullt och vi vädrar så lite som möjligt. Ett lätt sätt att få upp luftfuktigheten igen är att skaffa några rejäla krukväxter, gärna gröna växter med mycket bladyta, och sedan vattna dem rikligt. Undvik arter från torra delar av världen eftersom de är utvecklade för att hålla kvar så mycket vatten som möjligt, och dessutom kan fara illa av riklig vattning.  Exempel på bra växter som kan hjälpa dig höja luftfuktigheten inkluderar t.ex. fredskalla,  benjaminfikus, monstera, bergspalm och gullranka.