Pelargon

Namn: Pelargon
Vetenskapligt namn: Pelargonium hortorum

rosa pelargon

Storlek: Cirka 20-50 centimeter hög.

Läge: Varmt och soligt, gärna med mycket plats runtom. Gärna svalare om vintern.

Blomning: Enkla eller dubbla blommor, cirka 3 centimeter stora. Blommorna kan vara vita, röda, violetta eller rosa. Blommar under perioden juni-oktober.

Vattning: Vattnas minst en gång i veckan, men det är viktigt med bra genomrinning, samt en möjlighet för jorden att torka upp mellan vattningarna. Vattnas sparsamt under vintern, med cirka två veckors mellanrum.

Gödning: Näringslösning i vattnet en gång i veckan under sommarhalvåret. Vintertid behöver näring ej tillsättas. Näringslösning som innehåller för mycket kväve kan vara hämmande för blomningen.

Jord: Vanlig jord med bra näringsvärde och bra dränering.

Förökning: Toppsticklingar kan tas i mars eller september och skapar lätt rötter i sandblandad blomjord, såjord eller vatten. Skyddas med fördel med en plastpåse under den första tiden.

röd pelargon

Allmänt: Ursprungligen, under flera sekler, en mycket exklusiv växt som odlades i finare trädgårdar och residens. Pelargonian är idag en väldigt populär krukväxt som numera finns i många varianter. Dess ursprung finner vi på savannerna i Afrika. Där lever pelargonen som en låg buske med kraftiga rötter och en  tjock, vedad, stam som är mycket bra på att lagra vatten. Denna förmåga gör att pelargonen lätt kan överleva längre perioder av torka, men också att man bör vara försiktig med att övervattna plantorna.

Där finns flera olika varianter av pelargoner, såsom nejlik-, eller tulpanblommande pelargoner, zonalpelargoner eller stjärnpelargoner. Bladen är gröna, och kan i vissa fall bära en mörkare rand. Även varianter med brokigare blad förekommer. Den pryder sin plats lika bra i köksfönstret som i en blomlåda eller i rabatten.

En pelargon med väl fyllda blommor kan ofta vara känsliga för regn, varför det kan vara praktiskt att skydda dessa varianter, exempelvis under tak.