Spanskpeppar

Namn: Spanskpeppar
Vetenskapligt namn: Capsicum annuum

spansk peppar

Storlek: Kan bli upp till 1m hög.

Läge: Vill stå ljust och klarar av att stå i stark sol. Den trivs i rumstemperatur eller något svalare

Blomning: Blommar mellan juli och september. Får små vita blommor innan de börjar bära frukt. Frukterna är långsmala, klotformade eller cylindriska och är t ex röda, gula, gröna, vita eller violetta. Fröna mognar mellar augusti till oktober.

Vattning: Vill vattnas regelbundet. Jorden bör inte torkas ut men inte heller stå i blöt. Håller man jorden lite mer åt det torra så får plantan ett lite buskigare växtsätt.

Gödning:Vill ha svag gödning under hela sin växtperiod men undvik övergödsling

Jord: Vanlig såjord men klarar av de flesta sorters jord och är mycket tålig när det gäller det

Förökning: Frösådd

prydnadspeppar

Prydnadspeppar med lila blad.

Allmänt: Spanskpeppar kommer ursprungligen från Sydamerika och odlades av Inkafolket. Den spreds till spanska och portugisiska kolonier med hjälp av Christopher Columbus.

När man namngav växten till annuum (årlig) gjorde man ett olyckligt val då den inte alls är annuell utan kan överleva flera år om den får leva utan frostperioder.

Den är mycket bra att ha i kruka på terassen, balkongen eller mot en vägg, kanske mot söder, där det är stark sol då den trivs som bäst där och klarar av att stå i direkt solljus.

Gödningen gör så att plantans blad inte gulnar. Se till att ansa plantan och toppa den så att sidoskotten stimuleras och växer ut och plantan förgrenas.

En ojämn vattning gör att det finns större risk att den drar till sig bladlöss.

Spanskpepparn odlas framför allt för att den är dekorativ och färggrann men dess frukt är ofta ätbär, men de som säljs här i sverige framodlas främst för dekoration.

Om man vill få riktigt fina spanskpeppar växter ska man satsa på att köpa plantor som är odlade av yrkesmän. Vill man ändå odla upp sina egna plantor kan det vara värdefullt att veta att frön som planteras i juli ger frukbärande plantor framåt jul. Man kan hjälpa plantan på traven med pollineringen genom att skaka plantan lite lätt, det ger en rikare fruktsättning.